✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 1569
 3. Oppervlakte: 25 hectare
 4. Productie: 110.000 flessen per jaar
 5. Oenoloog: Andi Kollwentz
 6. Landbouw: Conventioneel

Kollwentz

"Kollwentz is one of those rare producers who never puts a foot wrong", aldus de alom gerespecteerde Stephen Brook. En zo veilig en braaf als dit klinkt, zo uitgesproken en spannend is het resultaat. Er wordt op 25 hectare wijngaarden met rijke historie verbouwd. Deze wijngaarden liggen in de regio Leithaberg (voormalig Neusiedlersee-Hügelland), het meest westelijke deel van de Neusiedlersee regio. De vele glooïngen in het landschap zorgen voor een complexe geologie, waarbij in de grond voornamelijk oude kalksteen, schist en gneiss voorkomt. In vergelijking tot de andere kant van het grote meer is de westelijke oever aanzienlijk koeler dan de oostkant, wat (over het algemeen) zorgt voor een slankere en elegantere stijl wijnen met tevens –bij de rode wijnen– aanzienlijk meer zuren dan de wijnen die we kennen van de oostelijke kant van de Neusiedlersee.


Bodembewerking en flora-beheer zijn de belangrijkste factoren voor een evenwichtige wijnstokgroei voor de familie Kollwentz. Arbeidsintensief handwerk aan de wijnstok is de sleutel tot kwaliteit waarbij alleen volledig rijpe, gezonde druiven worden selectief met de hand geoogst. Geen gebruik van botryticiden, insecticiden of herbiciden. Anton Kollwentz, geboren in 1940, belichaamt de achtste generatie boeren genaamd Kollwentz in Großhöflein. Op 18-jarige leeftijd nam hij de verantwoordelijkheid in de kelder van zijn ouders over. Nauwgezetheid en innovatieve geest kenmerken hem. Dit komt tot uiting in de aanplant van de eerste Zweigelt-opbrengstplant (1958) in Burgenland. In 1966 neemt hij de wijnmakerij volledig over met zijn vrouw Margarete en begint een lange periode waarin het wijnhuis beetje bij beetje wordt uitgebreid en ontwikkeld. Binnen deze periode heeft het bedrijf enorme stappen gemaakt, desondanks nam de kwaliteit pas echt een vlucht nadat zoon -en 9e generatie- Andi het in 2004 overnam. Dit deed hij met aan zijn zij vrouw Heidi en inmiddels ook zijn twee dochters Barbara en Christina.


"De wijngaard bepaalt de keuze van de wijnstok" is het credo van Andi Kollwentz. Onder ideale omstandigheden slagen de wijnstokken erin om druiven van optimale rijpheid te produceren, de basis voor geweldige wijnen. De wijngaarden van Kollwentz worden al vele generaties met uiterste zorgvuldigheid bewerkt en staan naast wijnstokken ook aangeplant met amandel-, walnoot- en zoetzure kersenbomen. Sommige bomen zijn oud en diepgeworteld maar de overgrote meerderheid is in de afgelopen 25 jaar geplant. Dit zorgt voor een uitstekende biodiversiteit, waar uiteindelijk de wijnstokken weer van profiteren. Peter Moser van het tijdschrift Falststaff stelt: "Andi Kollwentz is de tienkamper onder de Oostenrijkse wijnbouwers, omdat hij de meest uiteenlopende disciplines begrijpt en in elke categorie, of het nu wit, rood of zoet is, in de absolute top te vinden is". Alle wijnen van het wijnhuis Kollwentz zijn kwaliteitswijnen en dragen het staatskeuringsnummer. Alle witte, rode en zoete wijnen rijpen zes tot dertig maanden in eikenhouten vaten. Combineer dit gevoel voor wijnmaken met de beschikking over de oudste en beste wijngaarden van de regio -en zelfs het land- en tel uw zegeningen. Wij waren in ieder geval diréct verkocht en overdonderd...naar de volgende producent

Wijnen van Kollwentz

 • Burgenland Zweigelt 'Leithakalk' 2020 Kollwentz
  € 21,95
 • Burgenland Blaufränkisch 'Leithakalk' 2020 Kollwentz
  € 32,40
 • Burgenland 'Eichkogel' 2019 Kollwentz
  € 35,95
 • Burgenland 'Eichkogel' 2020 Kollwentz
  € 41,40
 • Burgenland 'Ried Neusatz' 2018 Kollwentz
  € 66,40
 • Burgenland Blaufränkisch 'Ried Point' 2019 Kollwentz
  € 80,40
 • Burgenland 'Steinzeiler' 2019 Kollwentz
  € 82,95