✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk
 1. Type: Familiebedrijf
 2. Sinds: 2014
 3. Oppervlakte: 6 hectare
 4. Productie: xx flessen per jaar
 5. Oenoloog: Mathias Hirtzberger
 6. Landbouw: Conventioneel

Mathias Hirtzberger

De Oostenrijkse Mathias Hirtzberger (1986) is een telg uit een beroemde wijnfamilie in de Wachau. Niemand minder dan Mister Singerriedel Franz Hirtzberger uit Spitz is zijn vader. Het familiebedrijf is traditiegetrouw overgenomen door de oudste zoon, Franz jr. Toen de jongere broer Mathias na zijn studie bedrijfskunde en een carrière in het bankwezen tóch zijn liefde voor wijn wilde uitleven, besloot hij zijn eigen wijnhuis op te zetten. Het lot hielp een handje. In 2013 kochten de Hirtzbergers het Florianihof in Wösendorf, een gebouw uit de 13e eeuw van de abdij van St. Florian, waar zij hun restaurant Hofmeisterei Hirtzberger openden. Omdat er ruimte over was, richtte Mathias hier zijn Weinhofmeisterei op.

 

In 2014 gestart

Zijn basis? Zo’n 5,5 hectare eersteklas wijngaarden in Wösendorf en Joching en een uitstekende knowhow in de kelder, zoals je van een Hirtzberger-spruit verwacht. Maar het was zeker geen blauwdruk. Mathias startte in het niet zo eenvoudige jaar 2014, dat hem dwong de speciale eigenschappen van zijn nieuw verworven grond grondig te leren kennen. De Weinhofmeisterei omvat enkele van de mooiste Wachau-wijngaarden. Elke wijngaard is fundamenteel anders. Sommige wijngaarden staan op zonovergoten, steile stenige (gneiss) terrassen met amper bodembedekking. Andere op meer vruchtbare en waterrijke bodem direct bij  de Donau. En weer anderen liggen hoog bij het bos op 350 tot 390 meter boven zeeniveau. "Het gaat om het uitwerken van de kenmerken en het zo authentiek mogelijk reproduceren", zegt de jonge Wachauer. "In de kelder werk ik absoluut natuurlijk en met zo min mogelijk interventies, want ik wil geen andere smaak dan die van de specifieke wijngaard."

 

Het tweede jaar

In 2015 toonde Mathias op indrukwekkende wijze aan dat zijn stijl verschilt van die van zijn familie in Spitz en dat zijn eigen wijnen al van het hoogste niveau zijn. Zijn lichtere ‘wapen’wijnen, een verwijzing naar de elementen van het wapen van de oude abdij met namen als Stab, Treu, Zier en Greif, werden goed ontvangen. En ook zijn Smaragd wijnen waren toen al volledig overtuigend. Met de Grüner Veltliner van de steile Kollmütz in Wösendorf, de pittige Spitaler aan de voet van de Kollmitz, een briljante Riesling-smaragd aan de top van de Kollmitz. Een extreem steile en zeer speciale locatie is de Ried Bach, die een zeer minerale Riesling-stijl oplevert. 

 

De oogst

Mathias oogst tussen begin oktober en eind november – vrij laat in vergelijking met de meeste andere regio’s. Hij streeft naar een perfecte rijpheid van de druiven om de beste kwaliteit en typiciteit in de kelder te garanderen. Het werk daar is om die reden beperkt tot een noodzakelijk minimum. “De kwaliteit komt uit de wijngaarden, het is míjn taak die te behouden zonder in de kelder iets toe te voegen. Alle wijnen worden in staal gefermenteerd. Maar sommige Smaragd-wijnen rijpen ook in houten fouders, in alleen grote, zeer neutrale vaten.”

 

naar de volgende producent

Wijnen van Mathias Hirtzberger

 • Wachau Grüner Veltliner 'Stab Steinfeder' 2022 Hirtzberger
  € 24,95
 • Wachau Riesling 'Zier' Federspiel 2022 Hirtzberger
  € 32,25
 • Wachau Grüner Veltliner 'Treu' Federspiel 2022 Hirtzberger
  € 32,25
 • Wachau Grüner Veltliner 'Greif' Smaragd 2022 Hirtzberger
  € 39,95
 • Wachau Grüner Veltliner 'Spitaler' Smaragd 2022 Hirtzberger
  € 54,75
 • Wachau Riesling 'Kollmitz' Smaragd 2022 Hirtzberger
  € 71,75
 • Wachau Grüner Veltliner 'Kollmütz' Smaragd 2022 Hirtzberger
  € 71,75
 • Wachau Riesling 'Kollmitz' Smaragd 2021 Hirtzberger
  € 71,75
 • Wachau Grüner Veltliner 'Kollmütz' Smaragd 2022 Hirtzberger
  € 145,95