The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongOostenrijk
TypeFamiliebedrijf
Sinds1825
Oppervlakte21 hectare
Productie
OenoloogEmmerich Knoll jr.
LandbouwConventioneel

Knoll

Het Weingut Knoll behoort al vele jaren tot de absolute top van de Wachau en Oostenrijk. Het wijngoed is sinds 1825 in bezit van de familie Knoll en heeft rond 16 hectare in topwijngaarden in en om Unterloiben (o.a. Schütt, Kreutles, Pfaffenberg, Loibnerberg en Kellerberg). Daarnaast kopen ze ook nog druiven van circa vijf hectare van wijnboeren uit de omgeving. Unterloiben is het meest westelijke deel van de Wachau. 

Etiketten
Zo bescheiden als de familie Knoll is, zo opvallend zijn hun etiketten. Als sinds de jaren 60 siert de heilige St. Urbanis onveranderd hun etiket; met een druiventros in zijn rechterhand, zoals een goede wijnheilige betaamd. Het etiket is gebaseerd op een schilderij van Wachauer kunstenaar Siegried Stoitzner, dat in bezit is van de familie Knoll. Links en rechts van Urbanus staat een gedicht geschreven in gotische letters:

Tut mir nur den / Wein nicht taufen
Lasst ihn doch als / Heiden laufen
Nur der Durst / soll christlich sein
So erweist man / Ehr dem Wein

Druivensoorten
De belangrijkste druivensoorten van het wijngoed zijn grüner veltliner en riesling (ieder ca. 45%). De overige 10% zijn verdeeld over muskateller, traminer, chardonnay en pinot noir. Eenderde van de stokken staat op steile terraswijngaarden, waar geen tractoren kunnen komen en het werk in de wijngaarden volledig handmatig moet gebeuren.

Jeugdig heerlijk, gerijpt nog beter
In de wijngaarden wordt ‘naturnah’ gewerkt en ook in de wijnkelders wordt de wijn op zeer traditionele wijze gemaakt. Vergisting en lagering gebeurt op foeders of roestvrijstalen tanks. De wijnen van Knoll zijn net zo barok en traditioneel als het prachtige etiket. In hun jeugd zijn de wijnen al heerlijk, maar vaak nog een beetje gesloten. Decanteren is in dat geval aan te raden. Met enige rijping laten ze hun ware potentieel zien. De wijnen zijn zeer zuiver en etaleren een enorme concentratie en minerale doorzetting.

Wijnen van Knoll