✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

WIEN

gewaardeerde traditie van heuriger, moderne wijncultuur


Wijnbouw in de grote stad? Vaak zijn dit showcase-wijngaarden, niets meer dan een toeristische attractie. Maar Wenen is anders. Hier belichamen de 637 hectare wijngaarden van de stad een belangrijke economische factor, helpen ze bij het behoud van de groene gordel die de stad omringt en vormen ze de basis voor eersteklas wijnen. De wijnspecialiteit van Wenen - de "Wiener Gemischter Satz" - werd in 2013 opgenomen in de Oostenrijkse DAC-familie en heeft sindsdien zijn positie als symbool van Weense wijn verstevigd.


REGIO & WIJN

In de late middeleeuwen groeiden er nog steeds wijnstokken binnen de stadsmuren in wat nu het eerste district van Wenen is. Tegenwoordig ligt de focus van de wijnbouw in de buitenwijken aan de rand van de stad: wijngaarden op Bisamberg ten noorden van de Donau - gecultiveerd door wijnboeren uit Strebersdorf, Stammersdorf en Jedlersdorf . Van Ottakring via Hernals tot Pötzleinsdorf - en vooral in het 19e district van Heiligenstadt, Nussdorf, Grinzing, Sievering en Neustift am Walde - op de gevarieerde kalkrijke bodems staat hier voornamelijk riesling, chardonnay en weissburgunder. De topwijngaard Nussberg is herontdekt en vanaf de kalkrijke zuidelijke hellingen heb je een fantastisch uitzicht op de stad. Ten zuiden van Wenen bij Rodaun, Mauer en Oberlaa worden veel krachtige witte wijnen en zelfs verleidelijke rode wijnen gemaakt.


Bijna alle producenten in Wenen maken de traditionele Gemischter Satz, waarbij verschillende druivenrassen samen in de wijngaard worden geplant, om vervolgens op hetzelfde moment te oogsten en samen tot wijn te vergisten. In 2008 werd de Wiener Gemischter Satz toegevoegd aan de Oostenrijkse Slow Food Ark of Flavours, in 2013 kreeg de Wiener Gemischter Satz de DAC-status. Belangrijke regel binnen deze DAC is dat ten minste drie witte Qualitätswein druivenrassen samen moeten worden geplant in een Weense wijngaard, die in het kadaster van de Weense wijngaardgids is opgenomen als een Wiener Gemischter Satz. Het grootste aandeel van een druivenras mag niet hoger zijn dan 50%, terwijl het op twee na grootste aandeel minimaal 10% moet zijn. In totaal is 178 hectare beplant met Gemischter Satz. Afhankelijk van de locatie in de stad bepaalt het terroir, en de blend van druivenrassen de stijl van de Wiener Gemischter Satz.


De Gemischter Satz is altijd populair geweest in de unieke Weense ‘Heuriger' wijntavernes, waarvan de aantrekkingskracht tot op de dag van vandaag voortduurt. Of het nu een 'nobele' Heuriger die het hele jaar door geopend is met een groot buffet of een kleine, afgelegen Buschenschank midden in de wijngaarden die maar een paar weken per jaar open is - het zijn allemaal geweldige magneten voor bezoekers, bewoners en toeristen. Vanwege het buitengewone culturele belang werd de Heurigen-cultuur van Wenen in 2019 zelfs opgenomen in de nationale UNESCO-index van immaterieel cultureel erfgoed in Oostenrijk.


Om de wijngaarden van Wenen te behouden en te beschermen als natuurlijke en culturele landschappen voor de toekomst, bepaalt een Weense staatswet dat wijngaarden in Wenen gecultiveerd moeten worden, en beschermt zo waardevolle grond tegen speculatie met onroerend goed.


Regio1

WIJNGAARD

637 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Wien, Wiener Gemischter Satz DAC

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Bisamberg, Nussberg, Mauerberg

Laaer Berg (Georgenberg)ONZE WIJNMAKERS UIT WIEN