The wishlist name can't be left blank

WEINVIERTEL

Weinviertel is met 13.858 hectare wijngaard het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk. Het gebied staat vooral bekend vanwege de grüner veltliner, waarin hier vaak het kenmerkende ‘pepertje’ te herkennen is. Ongeveer de helft van de aanplant bestaat uit grüner veltiner. Daarnaast produceert het gebied een grote verscheidenheid aan andere wijnen, waaronder ook fruitige rode wijnen van zweigelt en blauer portugieser.

REGIO & WIJN

Oostenrijks grootste wijnbouwgebied strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van de Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Maar Weinviertel is geen homogeen gebied. Door een combinatie van verschillende factoren, vooral de klimatologische invloeden en geologische omstandigheden, kan de regio worden onderverdeeld in drie delen.

In het westelijke Weinviertel, op het platteland rond Retz, vind je uitgebreide keldercomplexen onder de oude stad, een levendige herinnering aan het historische belang van de wijnhandel daar. Door het droge microklimaat ligt de focus hier op de productie van rode wijn. In de Pulkau-vallei rond de steden Jetzelsdorf en Haugsdorf en bij Mailberg bloeien de zweigelt en blauer portugieser. In de omgeving van Röschitz vind je veel graniet in de grond. Hier staat dan ook veel grüner vletliner en riesling aangeplant die wijnen met veel elegantie opleveren.

In het noordoostelijke deel van Weinviertel rond Poysdorf wordt voornamelijk pittige grüner veltliner, verfrissende welschriesling en rijke witte wijnen uit de pinot-familie gemaakt. De kalkstenen kliffen van Staatz en Falkenstein markeren de noordelijke grens met Moravië, hier vinden we voornamelijk fruitige, minerale wijnen. De dorpen Herrnbaumgarten en Schrattenberg, ten noorden van Poysdorf, zijn bij uitstek geschikt om expressieve rode wijnen te produceren dankzij het locale microklimaat. Net ten noorden van Wenen staat Wolkersdorf bekend om de klassieke Weinviertel DAC, en de regio op de hellingen van de Bisamberg is bekend om zijn hartige rieslings.

Verder naar het zuidoosten, op de laagvlakte van Marchfeld tussen Auersthal en Mannersdorf, is de invloed van de warme Pannonische klimaatzone duidelijk merkbaar. De combinatie van het microklimaat en de invloed van de rivier de March, zorgt ervoor dat we hier rijpere en vollere wijnen tegenkomen. Hoewel heel veel druivenrassen in de regio staan aangeplant is het aandeel grüner veltliner het grootst. Bijna 6.700 hectare grüner veltliner betekent niet alleen de helft van de totale voorraad van Oostenrijk, maar ook bijna de helft wereldwijd. Ondanks alle verschillende grondsoorten en aanzienlijke afstanden tussen de wijndorpen, is de typische Weinviertel veltliner te herkennen aan een pikante peperige toon, de zogenaamde ‘Pfefferl’. Naast de geuren van groene, witte en ,indien wat rijper, zwarte peper hebben de wijnen een fruitig boeket en een frisse zuurgraad. Weinviertel DAC was in 2002 de eerste beschermde herkomstbenaming van Oostenrijk en alleen voor wijnen van grüner veltliner. In 2009 werd ook de Weinviertel DAC Reserve opgericht voor krachtige, droge en complexe wijnen met soms waarneembaar hout en botrytis.

Wijngaard

13.858 ha

Benamingen Kwaliteitswijn

Weinviertel DAC, Niederösterreich

Voornaamste Druivenrassen

Grüner Veltliner

Belangrijkste Wijnbouwdorpen

Röschitz, Retz, Haugsdorf, Falkenstein, Poysdorf, Herrnbaumgarten, Wolkersdorf

Onze wijnmakers uit Weinviertel

Pfaffl