✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

WEINVIERTEL

krachtige wijnen:: de diversiteit van zweigelt, de geweldige prädikatsweine


Het Weinviertel is goed ’top of mind' bij wijnliefhebbers ín Oostenrijk, maar de grootste wijnbouwregio van Oostenrijk komt internationaal ook steeds meer op de kaart. De regio beslaat een indrukwekkende 13.858 hectare en produceert een aanzienlijke verscheidenheid aan wijnen. Maar het belangrijkste recept voor succes is de grüner veltliner, een druif die vooral zijn regionale typische kenmerken uitdrukt als Weinviertel DAC en Weinviertel DAC Reserve.


REGIO & WIJN

Oostenrijks grootste wijnbouwgebied (13.858 hectare) strekt zich uit van de Donau in het zuiden tot de Tsjechische grens in het noorden, van de Manhartsberg in het westen tot de Slowaakse grens in het oosten. Maar Weinviertel is geen homogeen gebied. Door een combinatie van verschillende factoren - vooral de klimatologische invloeden en geologische omstandigheden - kan de regio worden onderverdeeld in drie delen en is er naast het vlaggenschip grüner veltliner inderdaad een mooie vloot van andere druivenrassen.


In het westelijke Weinviertel moet elke wijnavonturier naar twee ‘eilanden' gaan, beginnend op het platteland rond Retz. Daar vind je uitgebreide keldercomplexen onder de oude stad, een levendige herinnering aan het historische belang van de wijnhandel daar. Hier heeft het droge microklimaat altijd de voorkeur gegeven aan de productie van rode wijn. In de Pulkau-vallei rond de steden Jetzelsdorf en Haugsdorf en in de brede ketel van Mailberg bloeien de fruitgedreven zweigelt en blauer portugieser. Een ankerpunt voor liefhebbers van witte wijn vind je op een ander ‘eiland’: gevormd uit graniet rond Röschitz, waar grüner veltliner en riesling opmerkelijke finesse ontwikkelen dankzij smaak beïnvloedende formaties van oergesteente.


Wijnboeren in het noordoostelijke deel van Weinviertel rond Poysdorf produceren voor het grootste deel pittige grüner veltliner, samen met verfrissende welschrieslings en rijke witte wijnen uit de pinot-familie. De kalkstenen kliffen van Staatz en Falkenstein markeren de noordelijke grens, met Moravië, en creëren uitstekende omstandigheden voor fruitige, minerale wijnen. De dorpen Herrnbaumgarten en Schrattenberg, ten noorden van Poysdorf, zijn bij uitstek geschikt om expressieve rode wijnen te produceren dankzij hun bekkenachtige topografie. Net ten noorden van Wenen staat de wijnbouwgemeenschap Wolkersdorf bekend om de klassieke Weinviertel DAC, en de regio op de hellingen van de Bisamberg moet worden benadrukt als de bron voor hartige rieslings.


Verder naar het zuidoosten, op de Marchfeld-grens tussen Auersthal en Mannersdorf, is de invloed van de Pannonische klimaatzone duidelijk merkbaar. In combinatie met het microklimaat op de March River heersen de beste omstandigheden voor het produceren van wat rondere grüner Veltliner-, rieslings-, pinot-familiewijnen en aromatische soorten zoals traminer - helemaal tot aan hoge Prädikat-niveaus. Ondanks deze diversiteit blijft grüner veltliner de onbetwiste grote speler in de wereld van Weinviertel-wijn: bijna 6.700 hectare met wijnstokken betekent niet alleen de helft van de totale voorraad van Oostenrijk, maar ook bijna de helft wereldwijd. Dit ondanks - en ook met alle verschillende grondsoorten en aanzienlijke afstanden tussen de wijndorpen - is het Weinviertel-type Veltliner te herkennen aan een pikante peperige toon, de zogenaamde ‘Pfefferl'. Naast de geuren van groen en witte - en wanneer rijper, zwarte - peper komt een fruitig boeket en een frisse zuurgraad. Vanaf het jaar 2002 definieert dit karakteristieke trio de parameters voor de regionaal typische Weinviertel DAC, de eerste beschermde oorsprongsbenaming in Oostenrijk. Naast de klassieke en droge, verfrissende versie kwam bij de vintage 2009 ook de krachtige variant Weinviertel DAC Reserve beschikbaar.

Regio1

WIJNGAARD

13.858 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Weinviertel DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

Grüner Veltliner

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Röschitz, Retz, Haugsdorf, Falkenstein,

Poysdorf, Herrnbaumgarten, WolkersdorfONZE WIJNMAKERS UIT WEINVIERTEL