✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

WACHAU

steile terrassen, edele druiven, monumentale wijnen


Werelderfgoed in een uniek landschap - welkom in de Wachau. In dit smalle deel van het Donaudal, vanaf Melk tot Krems, worden buitengewoon onderscheidende wijnen geproduceerd op slechts 1.344 hectare wijngaard. Een groot deel daarvan staat op steile terraswijngaarden, die hier vanaf de 8e eeuw zijn aangelegd door kloosterordes. In de Wachau worden enkele van 's werelds beste witte wijnen geproduceerd van vooral Grüner Veltliner en Riesling, die een enorm rijpingspotentieel hebben.


REGIO & WIJN

Het verhaal van het ontstaan van een van de meest fascinerende wijnregio's van Oostenrijk is een behoorlijk boeiend verhaal: gedurende miljoenen jaren heeft de Donau zijn kronkelige pad door stevige gneis en amfibolieten uitgehouwen, en vandaag de dag bieden de bodems van de kristallijne rotsen van de terrassen geweldige plekken voor het kweken van riesling. Tijdens de ijstijd, toen er weinig vegetatie was, sloeg ingeblazen rotsstof neer op de lijzijde van de bergen en vormden lösslagen op de oostelijke zijde van de kristallijne hellingen. Veel van de grootste, krachtigste grüner veltliners komen hier vandaan. De geologische omstandigheden en de stenen terrasmuren - aangelegd onder auspiciën van Beierse kloosters in de middeleeuwen om de beste steile hellingen te temmen - schetsen het opvallende beeld van het wijnlandschap van de Wachau.


Het klimaat is hier ook behoorlijk opmerkelijk, omdat twee krachtige systemen - de westelijke Atlantische Oceaan en de oostelijke Pannonische - elkaar ontmoeten in de Wachau - niet frontaal, maar nauw met elkaar verweven en met aanzienlijke spanning. Microklimaatzones spelen ook een rol, afhankelijk van de individuele helling, expositie en terrein, evenals warmtevasthoudende muren en rotsen. De hete, droge zomers en de strenge winters worden gecompenseerd door het grote wateroppervlak van de Donau. Koele stortbuien van het Waldviertel naar het noorden veroorzaken aanzienlijke schommelingen tussen dag- en nachttemperaturen, vooral in de maanden vlak voor de oogst. Van de koelere Spitzer Graben in het westen tot de warmere Loibenberg in het oosten, dit samenspel zorgt ervoor dat de druiven complexe aroma’s ontwikkelen, die in de wijnen wordt waargenomen als koel fruit met af en toe exotische details.


Deze unieke combinatie van bodem, klimaat en wijnbouwersambacht wordt erkend met de beschermde oorsprongsbenaming "Wachau DAC". Vanaf het jaar 2020 worden er regionaal typische wijnen aangeboden op drie niveaus: op het niveau Gebietswein en Ortswein wordt de diversiteit van de Wachau levendig weerspiegeld, want naast het koningspaar riesling en grüner veltliner, de neuburger, weissburgunder en muskateller - onder andere - drukken ook getrouw hun oorsprong uit in het glas. De aanwijzing van een individuele wijngaard (Riedenwein) is echter alleen voorbehouden aan grüner veltliner en riesling - wereldberoemd vanwege hun uitzonderlijke kelderpotentieel. Een bijzonderheid op alle niveaus: Wachau DAC mag alleen met de hand worden geoogst.

Regio1

WIJNGAARD

1.344 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Wachau DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

grüner veltliner, riesling

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Spitz, Arnsdorf, Wösendorf, Joching,

Weißenkirchen, Dürnstein, Loiben, RossatzONZE WIJNMAKERS UIT WACHAU