✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

THERMENREGION

wijn met geschiedenis, wijn met een toekomst


2.181 hectare aan wijnstokken strekt zich uit tot aan de hellingen van het Weense Woud, van de stadsgrenzen van Wenen langs een heuvelketen met de berg Anninger als het hoogste punt tot ze ten zuiden van Baden aankomen. Witte wijn blijft zelfs vandaag de dag de focus in het noordelijke deel rond Gumpoldskirchen, met speciale aandacht voor de autochtone variëteiten Zierfandler (ook bekend als Spätrot) en Rotgipfler, terwijl in het zuiden rode wijn domineert met de variëteiten Sankt Laurent en Pinot Noir.


REGIO & WIJN

In deze klimatologisch gunstige regio ten zuiden van Wenen werden al meer dan 2000 jaar geleden druiven verbouwd. Romeinse legionairs die in Carnuntum en Vindobona waren gestationeerd, introduceerden wijnstokken uit hun thuisland en brachten de technische expertise van de wijnproductie naar Pannonië. De naam Thermenregion verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aquae (Baden). In de middeleeuwen beleefde de wijnbouw hier onder leiding van de cisterciënzer monniken een ware bloeitijd. De indeling van de wijngaarden toont duidelijk de invloed van hun Bourgondische moeder-klooster Citeaux, evenals het karakter van de dorpen zelf.


Cisterciënzer wijnbouwexperts zagen onmiddellijk de waarde van dit buitengewone terroir. De wijnstokken profiteren hier van het Pannonische klimaat met hete zomers en droge herfst en de 1800 uren zonneschijn per jaar. Door constante luchtstromen drogen de druiven snel na dauw of regen in de herfst.


Leemachtige bodems met fijnkorrelige afzettingen overheersen. Een hoge grove fractie is gebruikelijk, afkomstig van gestold of los grind en zand met een hoog gehalte aan kalksteen en aanzienlijke overblijfselen van schelpen, slakken en ander zeeleven. Met puin beladen afzettingen op heuvels helpen bij drainage en opwarming. In de Steinfeld bieden dorre grindgronden uitstekende omstandigheden voor het verbouwen van rode wijnen.


Locale witte druivensoorten zijn de zierfandler (Spätrot) en rotgipfler, die men elders nauwelijks tegenkomt, vaak zijn het monovarietale wijnen, maar ook heel gelukkig getrouwd als cuvée; de legendarische Spätrot-Rotgipfler. Tot de traditionele variëteiten behoren ook de blauer portugieser (voorheen vöslauer) of neuburger, evenals moderne wijnen van de familie pinot, sankt laurent en zweigelt, maar ook merlot en cabernet sauvignon.


Centra voor de productie van rode wijn zijn Bad Vöslau, Sooss, Tattendorf en Teesdorf, terwijl klassieke witte wijnen worden gevinifieerd in Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf en Traiskirchen. Natuur en cultuur werken samen om een gevarieerd en rijk vrijetijds- en recreatieprogramma mogelijk te maken: van een bezoek aan Freigut Thallern - behorend tot de cisterciënzerabdij Heiligenkreuz, een van de oudste wijndomeinen van Oostenrijk - tot het culturele centrum en kuuroord Baden met theater, operette en wellness. Excursies langs de wijnroute nodigen bezoekers uit naar de vele gezellige wijntavernes in de regio of wandelingen door de wijngaarden langs de Weense Spring Water Main.

Regio1

WIJNGAARD

2.181 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Thermenregion

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

zierfandler, rotgipfler,

st. laurent, pinot noir

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten,

Baden, Sooß, Bad Vöslau, TattendorfONZE WIJNMAKERS UIT THERMENREGION