✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

THERMENREGION

wijn met geschiedenis, wijn met een toekomst


De Thermenregion ligt ten zuiden van Wenen, vanaf het Wienerwald tot aan Baden. Op 2.181 Ha wijngaard staan zowel rode als witte druivenrassen aangeplant. In het noordelijke deel domineert witte wijn van zierflandler en rotgipfler. Deze interessante druivenrassen hebben een lange traditie in de Thermenregion en zijn vrijwel uitsluitend hier te vinden. Meer zuidelijk vind je vooral rode wijnen, waarbij er een hoofdrol is weggelegd voor sankt laurent en pinot noir.


REGIO & WIJN

In Thermenregion heerst een klassiek Pannonisch klimaat met hete zomers, een droge herfst en 1800 uren zonneschijn per jaar. Er worden hier al meer dan 2000 jaar druiven verbouwd. Romeinse legionairs die in Carnuntum en Vindobona waren gestationeerd, introduceerden wijnstokken uit hun thuisland en brachten de technische expertise van de wijnproductie naar Pannonië. De naam Thermenregion verwijst naar de zwavelhoudende warmwaterbronnen van Aquae (Baden). In de middeleeuwen beleefde de wijnbouw hier onder leiding van de cisterciënzer monniken een ware bloeitijd. De indeling van de wijngaarden toont duidelijk de invloed van hun Bourgondische moeder-klooster Citeaux, evenals het karakter van de dorpen zelf.


We zien verschillende bodemstructuren in de Thermenregion; In het noorden, waar de meeste witte wijnen vandaan komen, overheerst wat vochtigere leemachtige bodem met fijn gravel, leemachtige klei en zandige leem met een hoog gehalte aan kalksteen met overblijfselen van schelpen, slakken en ander zeeleven. In de zuidelijke subregio Steinfeld bieden de karige grindgronden uitstekende omstandigheden voor het verbouwen van rode wijnen.


Locale witte druivensoorten zijn de zierfandler (spätrot) en rotgipfler, die men elders nauwelijks tegenkomt, vaak zijn het mono-varietale wijnen, maar ze worden ook verwerkt in blends zoals de traditionele ’spätrot-rotgipfler’ . Tot de traditionele druivenrassen behoren ook de blauer portugieser (voorheen vöslauer) en neuburger. Van pinot noir, sankt laurent en zweigelt worden prachtige wijnen gemaakt en er worden tevens zeer goede resultaten behaald met als internationale druivenrassen als chardonnay, merlot en cabernet sauvignon.


Centra voor de productie van rode wijn zijn Bad Vöslau, Sooss, Tattendorf en Teesdorf in het zuiden, terwijl klassieke witte wijnen in noordelijke dorpen Perchtoldsdorf, Gumpoldskirchen, Pfaffstätten, Baden, Guntramsdorf en Traiskirchen worden gemaakt


Regio1

WIJNGAARD

2.181 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Thermenregion

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

zierfandler, rotgipfler,

st. laurent, pinot noir

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten,

Baden, Sooß, Bad Vöslau, TattendorfONZE WIJNMAKERS UIT THERMENREGION