✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

SÜDSTEIERMARK

fris stuivende sauvignon blanc uit een romantisch heuvelland


De Südsteiermark is een opmerkelijke bron voor geurige en verfrissende wijnen, vooral sauvignon blanc. Maar op de 2.563 hectare wijnstokken is er genoeg ruimte voor een ruim assortiment druivenrassen, van welschriesling, morillon (chardonnay) en gelber muskateller tot traminer. Hier, in een van de meest charmante wijnlandschappen van heel Europa, is het telen van druiven hard werken, aangezien de meeste wijngaarden op extreem steile hellingen zijn aangelegd.


REGIO & WIJN

Het palet van druivenrassen in de Südsteiermark is sterk gediversifieerd, net als de bodems van de wijnbouwregio, variërend van zand en leisteen tot mergel en kalksteen. Een vochtig en warm mediterraan klimaat bepaalt de lange vegetatiecyclus, terwijl koele nachten de ontwikkeling van rijke en complexe aroma's bevorderen, die de witte variëteiten een rijkdom aan nuance en nobelheid geven. Dit geldt zowel voor de lenige en fruitige jonge wijnen - bekend als 'Junker' de voorbodes van de nieuwe vintage - als voor de bijzonder typische witte wijnen van de regio, die op de markt worden gebracht met de beschermde oorsprongsbenaming Südsteiermark DAC.


De regionaal typische Südsteiermark DAC-wijnen worden - net als hun tegenhangers in de Weststeiermark en in het Vulkanland Steiermark - georganiseerd op de drie niveaus: Gebietswein, Ortswein en Riedenwein. Een bijzonder kenmerk van alle DAC-wijnen uit Steiermark: ze moeten volgens de wet met de hand worden geoogst.


De druivensoort sauvignon blanc heeft zich in de loop van de voortdurende ontwikkeling naar de top weten te brengen en vandaag behoren sauvignon wijnen uit de Südsteiermark tot de elite. Ongeveer een vijfde van het gecultiveerde areaal in de regio is beplant met deze variëteit; het regionaal typische spectrum varieert van geurige en verfrissende voorbeelden tot elegante en complexe sauvignons met onmiskenbare uitdrukkingen van gedetailleerd terroir. Geen wonder dus dat dit ras toonaangevend is op het gebied van goedgekeurde DAC-druivensoorten: samen met welschriesling, weissburgunder, morillon (chardonnay), grauburgunder, riesling, gelber muskateller en traminer vormt de sauvignon blanc de basis voor het Südsteiermark DAC-palet. En vooral in de gebieden rond Eichberg, Leutschach en Gamlitz behoort gelber muskateller tot de stersoorten. Riesling is de specialiteit van Kitzeck in de Sausal, waar de steilste (met meer dan 100% helling) en hoogste (tot 600 meter boven zeeniveau) wijngaarden in de Steiermark te vinden zijn. Vrienden van de familie Pinot zullen onder meer genieten van de weelderige morillons (chardonnays) van de kalkrijke bodems rond Ehrenhausen.


Sonore namen van wijngaarden zoals Czamillonberg, Grassnitzberg, Kittenberg, Nussberg, Obegg, Sernauberg, Kranachberg of Zieregg roepen de geest op van de wijnen van de bovenste plank die erin worden verbouwd.


Het duurzame succes van de wijnen van de Südsteiermark wordt gegarandeerd door een buitengewoon ruimdenkende gemeenschap van wijnbouwers, die over het algemeen ervaring hebben opgedaan met reizen en stage lopen in de internationale wereld van fijne wijn. Maar ook de wijnbouwschool in Silberberg blijft bijdragen, zowel in theorie als praktijk, door jonge wijnboeren uit te rusten met de beste kwalificaties.


De elite-wijnen van de Steiermark zijn ondertussen niet alleen steunpilaren geworden op de wijnkaart van de regionale horeca, maar zorgen ook internationaal voor veel opschudding. Aartshertog Johann (1782–1859) - voor zijn tijd een echte pionier met een "Europese" visie op de wijncultuur, wiens invloed nog steeds voelbaar is in de regio - zou vandaag trots zijn op zijn wijnbouwers in de Südsteiermark.


Regio1

WIJNGAARD

2.184 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

welschriesling, weissburgunder,

sauvignon blanc, traminer

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Hartberg, Fürstenfeld, Kampfenstein,

Klöch, Straden, Bad GleichenbergONZE WIJNMAKERS UIT SÜDSTEIERMARK