✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

SÜDSTEIERMARK

fris stuivende sauvignon blanc uit een romantisch heuvelland


De Südsteiermark is synoniem voor stuivende frisse droge witte wijnen. Het paradepaardje is de sauvignon blanc, die hier sinds de tijd van Erzherzog Johann begin 1800 staat aangeplant. Hij wilde de kwaliteit van de Steierische wijnen verbeteren en experimenteerde in de Steiermark met de beste druivenrassen die er toen internationaal waren. Ook de aanplant van morillon (chardonnay) dateert uit die periode. Daarnaast is er een breed spectrum van witte druivenrassen waaronder muskateller, traminer en weissburgunder. De wijngaarden staan hier vaak op steile hellingen aangeplant. De Südsteiermark is één van prachtigste wijnlandschappen van Europa.


REGIO & WIJN

Er staan zoals gezegd veel druivenrassen in de Südsteiermark en de bodems zijn al net zo gevarieerd. We vinden er zand- en leisteen tot mergel en kalksteen. Een vochtig en warm mediterraan klimaat bepaalt de lange rijpingstijd, terwijl koele nachten de ontwikkeling van rijke en complexe aroma's bevorderen, die de wijnen hun kenmerkende verleiding en elegantie geven. Dit geldt zowel voor de jonge soepele en fruitige wijnen, bekend als ‘Junker', als voor de witte kwaliteitswijnen die op de markt worden gebracht met de beschermde herkomstbenaming Südsteiermark DAC.


De Südsteiermark DAC wijnen worden, net als bij de buren in de Weststeiermark en in het Vulkanland Steiermark, georganiseerd op de drie niveaus: Gebietswein, Ortswein en Riedenwein. Een bijzonder kenmerk van alle DAC-wijnen uit Steiermark: ze moeten volgens de wet met de hand worden geoogst.


Sauvignon blanc is een van de specialiteiten van de regio en kan zich inmiddels meten met de beste sauvignon blancs wereldwijd. Ongeveer een vijfde van de wijngaarden is er dan ook mee beplant. De stijlen variëren van lichte, aromatische en frisse stijlen tot meer krachtige complexe wijnen met uiting van het terroir. Andere druivenrassen die zijn toegestaan in de Südsteiermark DAC zijn; welschriesling, weissburgunder, morillon (chardonnay), grauburgunder, riesling, gelber muskateller en traminer. In de gebieden rond Eichberg, Leutschach en Gamlitz speelt gelber muskateller de hoofdrol. Riesling is de specialiteit van Kitzeck in de Sausal, waar de steilste (met meer dan 100% helling) en hoogste (tot 600 meter boven zeeniveau) wijngaarden in de Steiermark te vinden zijn. Weisburgunder en morillon vinden we op de kalkrijke bodems rond Ehrenhausen


Regio1

WIJNGAARD

2.184 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

welschriesling, weissburgunder,

sauvignon blanc, traminer

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Hartberg, Fürstenfeld, Kampfenstein,

Klöch, Straden, Bad GleichenbergONZE WIJNMAKERS UIT SÜDSTEIERMARK