✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

NEUSIEDLERSEE

de diversiteit van de zweigelt en de grote edelzoete wijnen


Het wijnbouwgebied Neusiedlersee ligt ten oosten van het Neusiedlermeer, aan de grens met Hongarije. Aan de oevers van dit steppenmeer, groeit hier op 6.675 hectare wijngaard een grote diversiteit aan druivenrassen. De helft van de aanplant is rood. Vooral in de wijngaarden die verder van het meer af liggen is het microklimaat uitmuntend voor rode wijn. Zweigelt is met 24% van de aanplant in het Neusiedlersee gebied het belangrijkste druivenras. Zweigelt brengt hier harmonische rijpe wijnen voort. Er worden diverse stijlen van de zweigelt van gemaakt: zowel elegante fruitige wijnen met weinig houtinvloed, als ook krachtige rijke wijnen met langere houtlagering. Daarnaast worden er mooie blends van zweigelt gemaakt met andere rode druivenrassen zoals blaufränkisch, st. laurent en cabernet sauvignon. Dichter bij het meer, vooral in het zuidelijke Seewinkel-gebied, is het warme en vochtigere klimaat ideaal voor het ontstaan van pourriture noble en worden prachtige edelzoete wijnen gemaakt. Daar domineren vooral witte druivenrassen, waarbij welschriesling het meest aangeplant is.


REGIO & WIJN

DAC Neusiedlersee is de grootste DAC van de regio Burgenland en strekt zich uit van de noordkant tot de gehele oostelijke oever van het Neusiedlermeer en heeft een wijngaardoppervlak van 6.675 hectare, waarvan 1.812 beplant met het meest voorkomende rode druivenras van Oostenrijk; zweigelt. De bodem is zeer gevarieerd met zanderige, leemachtige bodems die afwisselend kalkrijk en dan weer kalkarm zijn.


We bevinden ons hier in het hart van de Pannonische klimaatzone, met hete, droge zomers met matige regenval en koude winters met weinig sneeuw. Een belangrijke invloed op het microklimaat wordt uitgeoefend door het Neusiedlermeer, het grootste steppemeer van Midden-Europa. In de zomer warmt het maar anderhalve meter diepe meer op en geeft de opgeslagen warmte 's nachts langzaam af aan de omgeving. De lichte nachtelijke temperatuurdaling zorgt een geleidelijke rijping en levendige zuren in de wijnen.


In de regio Neusiedlersee zijn er twee verschillende typen wijn als DAC toegestaan. Met de benaming Neusiedlersee DAC en DAC Reserve mogen zowel rode droge wijnen van Zweigelt op de markt gebracht worden als ook edelzoete wijnen.


Droge Neusiedlersee DAC is altijd gemaakt van zweigelt, en geeft sappige, fruitige iets kruidige wijnen met een medium body en aroma’s van rood fruit en zachte tannines. Droge Neusiedlersee DAC Reserve wijnen zijn compacter en complexer met rijp zwart fruit, mooie kruidigheid, mineraliteit en een lange afdronk. Deze wijnen komen pas na een rijpingsperiode van meer dan een jaar op de markt en hebben een lang leven voor zich.


In de Neusiedlersee regio worden nog meer prachtige rode wijnen gemaakt van blaufränkisch, sankt laurent of pinot noir, deze komen op de markt met de herkomstbenaming ”Burgenland” De stijlen zijn zeer gevarieerd, van verfijnd en fruitgedreven tot krachtig en houtgerijpt. Soms van één druivenras maar vaak ook geblend, waar zweigelt dan natuurlijk ook is toegestaan. Voor de liefhebbers van droge witte wijnen is er ook goed nieuws. Veel producenten maken ook verleidelijke, ronde maar mooi gebalanceerde witte wijnen, vaak van de hier zeer populaire welschriesling, maar ook van bekendere druivenrassen als weissburgunder en chardonnay.


En tot slot de wereldberoemde zoete Prädikatsweine van de regio. Hoge luchtvochtigheid en mistige omstandigheden in de herfst rond het meer zijn ideaal voor de gewenste “edele rotting" (botrytis cinerea). Vanaf de jaargang 2020 mogen Spätlese en Auslese wijnen als Neusiedlersee DAC op de markt komen. Beerenauslese en Trockenbeerenauslese mogen Neusiedlersee DAC Reserve op het etiket vermelden. Deze laatste 2 soorten, in de volksmond ook wel BA en TBA genoemd komen vooral uit de wijngaarden tussen de talrijke kleine brakke meren genaamd "Zicklacken" in de zuidelijke subregio Seewinkel, en zijn vaak van welschriesling gemaakt. Deze buitengewone wijnen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat de Seewinkel - nog relatief nieuw in vergelijking met traditionele Oostenrijkse wijnbouwgebieden - wereldwijd bekend is geworden.

Regio1

WIJNGAARD

6.675 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Neusiedlersee DAC, Burgenland

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

Welschriesling, zweigelt

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Gols, Mönchhof, Halburn, Podersdorf

Frauenkirchen, Illlmitz, Apetlon, AudauONZE WIJNMAKERS UIT NEUSIEDLERSEE