✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

NEUSIEDLERSEE

de diversiteit van de zweigelt en de grote edelzoete wijnen


Het wijnbouwgebied Neusiedlersee ligt ten oosten van het Neusiedlermeer, aan de grens met Hongarije. Aan de oevers van dit steppenmeer, groeit hier op 6.675 hectare wijngaard een grote diversiteit aan druivenrassen. De helft van de aanplant is rood. Vooral in de wijngaarden die verder van het meer af liggen is het microklimaat uitmuntend voor rode wijn. Zweigelt is met 24% van de aanplant in het Neusiedlersee gebied het belangrijkste druivenras. Zweigelt brengt hier harmonische rijpe wijnen voort. Er worden diverse stijlen van de zweigelt van gemaakt: zowel elegante fruitige wijnen met weinig houtinvloed, als ook krachtige rijke wijnen met langere houtlagering. Daarnaast worden er mooie blends van Zweigelt gemaakt met andere rode druivenrassen zoals Blaufränkisch, St. Laurent en Cabernet Sauvignon. Dichter bij het meer, vooral in het zuidelijke Seewinkel-gebied, is het warme en vochtigere klimaat ideaal voor het ontstaan van pourriture noble en worden prachtige edelzoete wijnen gemaakt. Daar domineren vooral witte druivenrassen, waarbij Welschriesling het meest aangeplant is.


REGIO & WIJN

De DAC-regio Neusiedlersee omvat het politieke district Neusiedl am See, met uitzondering van de gemeenten Winden en Jois. Het strekt zich uit van de noordkant tot de oostelijke oever van het Neusiedler Meer en heeft een wijngaardoppervlak van 6.675 ha, waarvan 1.812 ha beplant met de meest voorkomende rode wijnvariëteit van Oostenrijk, zweigelt. Hiermee is het het meest uitgestrekte gebied met wijnen van beschermde oorsprong in Burgenland. Het terroir wordt gekenmerkt door zanderige, leemachtige bodems met wisselende mengsels van grind. Er zijn ook kalkrijke grindbodems, evenals kalkarme pure grindbodems, variërend over het spectrum tot zoute en lichte zandgronden.


Het wijnbouwgebied ligt in het hart van de Pannonische klimaatzone, gekenmerkt door hete, droge zomers met matige regenval en koude winters met weinig sneeuw. Een belangrijke invloed op het microklimaat wordt uitgeoefend door het Neusiedler meer, het grootste steppemeer van Midden-Europa. In de zomer warmt het grote wateroppervlak op en geeft de opgeslagen warmte 's nachts langzaam af aan de omgeving. De lichte nachtelijke temperatuurdaling bevordert de ontwikkeling van koel fruit en behoudt de nodige zuurgraad die de wijnen onderscheidt.


Neusiedlersee DAC is een fruitig-kruidige, harmonieuze zweigelt, met een typische geur van zwarte kersen, fijn onderstreept door donker bessenfruit en subtiele kruidige tonen. De mooi uitgebalanceerde body wordt ondersteund door fijne en zachte tannines. Neusiedlersee DAC Reserve-wijnen zijn meerlagige en complexe, krachtige cuvées op basis van zweigelt of zweigelt met een duidelijk aromatisch spectrum, gaande van zwarte kers tot braam tot vlierbes; het fruit wordt aangevuld met tonen van kruiden en subtiele minerale tonen. In combinatie met de fijne tannines geeft dit de wijn een dicht geweven structuur en sappigheid in de mond. Deze wijnen komen pas na een rijpingsperiode van meer dan een jaar op de markt en bieden een groot bewaarpotentieel.


Rode wijnen van internationaal formaat - gevinifieerd van andere variëteiten zoals blaufränkisch, sankt laurent of pinot noir - worden op de markt gebracht met de oorsprongsbenaming "Burgenland": gestileerd om de diepte van fruit te accentueren of gerijpt in houten vaten, hetzij monovariëtaal hetzij als een blend. Evenzo worden uitgebalanceerde witte wijnen met een aantrekkelijke body ook met deze oorsprongsbenaming op de markt gebracht: naast de toonaangevende witte variëteit welschriesling zijn vooral weissburgunder en chardonnay erg populair, evenals de aromatische variëteiten.


En tot slot de wereldberoemde Prädikatsweine van de regio: hoge luchtvochtigheid en mistige omstandigheden in de herfst bevorderen het begin van de gewenste “edele rotting" (botrytis cinerea) als basis voor het produceren van Prädikatweine van het hoogste niveau, zoals Beerenauslese en Trockenbeerenauslese, met name in wijngaarden tussen de talrijke kleine brakke meren genaamd "Zicklacken" in de zuidelijke subregio Seewinkel - vooral van de variëteit Welschriesling. Deze buitengewoon bijzondere wijnen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat de Seewinkel - nog relatief nieuw in vergelijking met traditionele Oostenrijkse wijnbouwgebieden - wereldwijd bekend is geworden.


Als aanvulling op de wijn- en gastronomische programma's die op de gasten van de regio zijn gericht, worden fietstochten, paardrijtochten en watersporten aangeboden. Bovendien laat de selectie van gastenverblijven in elke categorie, van eenvoudig tot elegant, niets te wensen over. Van Neusiedl en Gols aan de noordoever via Podersdorf, Illmitz, Apetlon en Pamhagen in het zuiden tot Andau, Frauenkirchen of Mönchhof in het oosten van de regio, Schloss Halbturn zet het hele jaar door de toon voor culturele hoogtepunten met tentoonstellingen en concerten.

Regio1

WIJNGAARD

6.675 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Neusiedlersee DAC, Burgenland

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

Welschriesling, zweigelt

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Gols, Mönchhof, Halburn, Podersdorf

Frauenkirchen, Illlmitz, Apetlon, AudauONZE WIJNMAKERS UIT NEUSIEDLERSEE