✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

MITTELBURGENLAND

pittig rood, blaufränkisch met edel karakter


Blaufränkisch speelt de hoofdrol in de 2.104 hectare wijngaarden van de wijnregio Mittelburgenland:. Mittelburgenland staat ook wel bekend als ‘Blaufränkisch-land”. Het is de belangrijkste Oostenrijkse regio voor deze variëteit: meer dan 50% van de wijngaarden is hier met Blaufränkisch aangeplant. De bekendste dorpen zijn Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg en Neckenmarkt.

REGIO & WIJN

Als je door de stad Sieggraben rijdt, ten zuidwesten van de Neusiedlersee richting de Hongaarse grens, leidt de route naar het epicentrum van de Oostenrijkse rode wijncultuur. Ondanks het landschap met dichtbeboste hellingen is ook hier de invloed van het Neusiedlermeer aanzienlijk. Eind jaren zeventig werden hier voor het eerst rode wijnen gemaakt met een duidelijke regionale expressie. Blaufränkisch is tot op de dag van vandaag de drijvende kracht achter deze grote opleving.

Sinds 2005 heeft Mittelburgenland de DAC status. Ook hier vinden we drie niveaus: Mittelburgenland DAC, Mittelburgenland DAC met wijngaard (Ried) aanduiding en Mittelburgenland DAC Reserve. Jong hebben de wijnen een donkere, paars-violette kleur met een herkenbaar, kruidig, zeer fruitig boeket van wilde bessen. Ze hebben een stevige structuur en goed rijpingspotentieel en worden na verloop van tijd steeds complexer en zachter.

De wijngaarden in Mittelburgenland worden beschermd door de heuvels van de Bucklige Welt in het westen, het Ödenburggebergte in het noorden en het Günsergebergte in het zuiden. 300 dagen zonneschijn per jaar met slechts 600 mm neerslag zorgen voor ideale klimatologische omstandigheden voor blaufränkisch. Warme, droge winden kunnen vrij stromen vanuit de Pannonische laaglanden in het oosten. De zware, diepe kleigronden van Horitschon zijn ideaal voor blaufränkisch - maar ook voor zweigelt, cabernet sauvignon en merlot - en geven kracht en structuur. Gneis, kristalachtig leisteen en mineralen zijn te vinden op de bovenste hellingen. Op de lagere hellingen overheersen lichtere gronden met zandige leem en kalksteen.

Regio1

WIJNGAARD

2.104 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Mittelburgenland DAC, Burgenland

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

blaufränkisch

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Neckenmarkt, Horitschon

Deutzkreutz, Lutzmannsburg



ONZE WIJNMAKERS UIT MITTELBURGENLAND