✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

MITTELBURGENLAND

pittig rood, blaufränkisch met edel karakter


Een druif speelt de hoofdrol op de 2.104 hectare wijngaarden in de wijnregio Mittelburgenland: Blaufränkisch, dat zijn oorsprong op ideale wijze uitdrukt als DAC-wijn. Vier dorpen zetten de toon: Deutschkreutz, Horitschon, Lutzmannsburg en Neckenmarkt. Aangezien dit de belangrijkste Oostenrijkse regio is voor deze variëteit - én omdat de druif de belangrijkste is voor de regio - staat Mittelburgenland ook bekend als ‘Blaufränkisch-land’.

REGIO & WIJN

Als je door de stad Sieggraben rijdt, ten zuidwesten van de Neusiedlersee richting de Hongaarse grens, leidt de route naar het epicentrum van de Oostenrijkse rode wijncultuur. De eerste indruk van het wijnlandschap met zijn dichtbeboste hellingen maakt het moeilijk te geloven dat ook hier de invloed van het meer aanzienlijk is. Eind jaren zeventig werden hier voor het eerst rode wijnen gevinifieerd met een duidelijke regionale expressie. Blaufränkisch is tot op de dag van vandaag de drijvende kracht achter deze grote opleving.

Blaufränkisch zorgde voor een rode wijn met een onmiskenbaar karakter en typerend voor de regio. Sinds 2005 met een DAC-status heeft op drie niveaus: Mittelburgenland DAC, Mittelburgenland DAC met wijngaard (Ried) aanduiding en Mittelburgenland DAC Reserve. Jong hebben de wijnen een donkere, paars-violette kleur met een karakteristiek, kruidig, zeer fruitig boeket van wilde bessen. Ze vertonen structuur en goed rijpingspotentieel, want ze worden - indien onder de juiste omstandigheden bewaard - steeds complexer en soepeler.

Geologisch gezien is Mittelburgenland identiek aan het Oberpullendorfer Basin. De wijngaarden worden beschermd door de heuvels van de Bucklige Welt in het westen, het Ödenburggebergte in het noorden en het Günsergebergte in het zuiden. De ten minste 300 dagen zonneschijn per jaar mét slechts 600 mm neerslag zorgt voor ideale klimatologische omstandigheden voor blaufränkisch. Warme, droge winden kunnen vrij stromen vanuit de Pannonische laaglanden in het oosten. De zware, diepe kleigronden van Horitschon met grote wateropslagcapaciteit zijn ideaal voor blaufränkisch - maar ook voor zweigelt, cabernet sauvignon en merlot - en geven kracht en structuur. Op sommige plaatsen zijn gneis, kristalachtig leisteen en mineralen te vinden op de bovenste hellingen, terwijl geïsoleerde delen met kalksteen zelfs op de lagere hellingen verschijnen. Hier overheersen lichtere gronden met zandige leem en kalksteen.

Regio1

WIJNGAARD

2.104 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Mittelburgenland DAC, Burgenland

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

blaufränkisch

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Neckenmarkt, Horitschon

Deutzkreutz, LutzmannsburgONZE WIJNMAKERS UIT MITTELBURGENLAND