✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

LEITHABERG

mineraliteit in rood, wit en zoet


Het wijnbouwgebied Leithaberg ligt ten westen van de Neusiedlersee, in het oosten van Oostenrijk. Dit is een van de oudste wijnbouwgebieden van Oostenrijk. Met vondsten die dateren uit de 8e eeuw voor christus is het een van de oudste bewijzen van wijnbouw in centraal Europa. De wijngaarden liggen op de westflank van het Leithagebergte. De bodem is bijzonder rijk aan kalk en mineralen. Er wordt hier een groter variëteit rode en witte wijnen gemaakt, die altijd de mineraliteit, spanning en vitaliteit tonen, die typisch is voor deze regio. De belangrijkste rode variëteiten zijn blaufränkisch, gevolgd door zweigelt. Bij wit zijn weissburgunder, chardonnay, neuburger en grüner Veltliner het meest aangeplant. Dicht bij de Neusiedlersee rondom Rust worden ook prachtige edelzoete wijnen gemaakt onder de naam Ruster Ausbruch.


REGIO & WIJN

Leithaberg is een van de oudste wijnbouwregio's ter wereld, en ligt aan de zijde van Burgenland van het Leitha-gebergte, ten westen van de Neusiedlersee met 3.097 hectare wijngaarden. Ontdekkingen van druivenpitten als grafgoed in een Keltische grafheuvel uit de Hallstatt-cultuur in Zagersdorf die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus, vormen een van de oudste bewijzen van wijnbouw in Centraal-Europa. Kenmerkend voor deze streek zijn de wijngaarden die aflopen richting het meer van Neusiedl, omringd door talloze amandel-, kersen- en perzikbomen.


De combinatie van fossiele kalksteen en leisteen in de bodem van de wijngaarden op de Leithaberg zorgt voor elegante droge wijnen met verfijnde mineraliteit en een wat ziltige afdronk. Het klimaat wordt vooral bepaald door de warme wind vanaf de Neusiedlersee en koele nachten veroorzaakt door de bergen waardoor de wijnen mooi rijp en aromatisch zijn maar altijd ondersteund door levendige zuren.


Witte Leithaberg DAC mag worden geproduceerd van weissburgunder, chardonnay, neuburger of grüner veltliner, maar ook blends van deze druivenrassen zijn toegestaan. Rode Leithaberg DAC wordt gevinifieerd uit blaufränkisch maar blenden met maximaal 15% zweigelt, sankt laurent of pinot noir is toegestaan. De rode wijnen worden op vat gerijpt, maar het houtgebruik moet discreet op de achtergrond blijven en het karakter, de elegantie en spanning van de wijnen ondersteunen. Witte of rode Leithaberg DAC is altijd mineraal gedreven en vrij krachtig. Bovendien komt in het gebied ten westen van de Neusiedlersee een breed scala aan andere variëteiten en stijlen voor, die onder de herkomstbenaming "Burgenland" op de markt worden gebracht. Het dorpje Rust, ten westen van de Neusiedlersee, herbergt een van de meest recente DAC’s van Oostenrijk voor edelzoete wijnen; Ruster Ausbruch.


Regio1

WIJNGAARD

3.097 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Leithaberg DAC

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

weiẞburgunder, chardonnay, blaufränkisch

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Jois, Winden, Purbach, Schützen

Oggau, Mörbisch, GroẞhöfleinONZE WIJNMAKERS UIT LEITHABERG