✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

LEITHABERG

mineraliteit in rood, wit en zoet


Het wijnbouwgebied Leithaberg ligt ten westen van de Neusiedlersee, in het oosten van Oostenrijk. Dit is een van de oudste wijnbouwgebieden van Oostenrijk. Met vondsten die dateren uit de 8e eeuw voor christus is het een van de oudste bewijzen van wijnbouw in centraal Europa. De wijngaarden liggen op de westflank van het Leithagebergte. De bodem is bijzonder rijk aan kalk en mineralen. Er wordt hier een groter variëteit rode en witte wijnen gemaakt, die altijd de mineraliteit, spanning en vitaliteit tonen, die typisch is voor deze regio. De belangrijkste rode variëteiten zijn Blaufränkisch, gevolgd door Zweigelt. Bij wit zijn weissburgunder, chcarddonay, neuburger en grüner Veltliner het meest aangeplant. Dicht bij de Neusiedlersee rondom Rust worden ook prachtige edelzoete wijnen gemaakt onder de naam Ruster Ausbruch.


REGIO & WIJN

Leithaberg is een van de oudste wijnbouwregio's ter wereld, aan de Burgenland-kant van het Leitha-gebergte, ten westen van de Neusiedlersee met 3.097 hectare wijngaarden. Ontdekkingen van druivenpitten als grafgoed in een Keltische grafheuvel uit de Hallstatt-cultuur in Zagersdorf die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus, vormen een van de oudste bewijzen van wijnbouw in Centraal-Europa. Kenmerkend voor deze streek zijn de wijngaarden die aflopen naar het meer van Neusiedl, omringd door talloze amandel-, kersen- en perzikbomen.


De droge wijnen dragen allemaal de signatuur van de bodems op de helling van de Leithaberg, waar zure, kristallijne schist en gneiss keer op keer verschijnen tussen kalksteenrijke lagen. Deze fossiele kalksteen - ongeveer 15 miljoen jaar oud - geeft een lichtzoute toets en elegantie aan de wijnen, terwijl de leisteen de gewenste dynamische spanning en ruggengraat geeft. De Neusiedlersee brengt klimatologisch belangrijke rijpheid aan de wijnen met zijn warme wind, terwijl de bergen nachtelijke koelte en dus fruitigheid, frisheid, finesse en levendigheid geven.


De regionaal typische wijnen worden hier op de markt gebracht onder de aanduiding Leithaberg DAC. Witte Leithaberg DAC kan worden geproduceerd van de variëteiten weissburgunder, chardonnay, neuburger of grüner veltliner, evenals cuvées die uit deze variëteiten zijn samengesteld. Rode Leithaberg wordt gevinifieerd uit blaufränkisch en mengen met maximaal 15% zweigelt, sankt laurent of pinot noir is toegestaan. De rode wijnen worden op vat gerijpt, maar het houtgebruik moet discreet op de achtergrond blijven en het karakter, de elegantie en spanning van de wijn ondersteunen, zonder al te veel aandacht te eisen. Witte of rode Leithaberg DAC is altijd mineraalgedreven en relatief robuust van karakter (vermeld alcohol op het etiket 12,5%, 13% of 13,5% vol.). Bovendien komt in het gebied ten westen van de Neusiedlersee een breed scala aan andere variëteiten en stijlen voor, die gewoonlijk onder de oorsprongsbenaming "Burgenland" op de markt worden gebracht.


De regio met zijn vele uitstekende wijndomeinen is ook een topbestemming voor wijntoerisme. (Wijn) cultuur als ondersteunend programma wordt aangeboden, onder de vele attracties, door de hoofdstad Eisenstadt, met zijn beroemde Esterházy Palace, Mörbisch met de festivals aan het meer, Sankt Margarethen met zijn muziekfestival in de oude Romeinse steengroeve, of de Oostenrijkse Wijn Academie in Rust.


Regio1

WIJNGAARD

3.097 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Leithaberg DAC

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

weiẞburgunder, chardonnay, blaufränkisch

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Jois, Winden, Purbach, Schützen

Oggau, Mörbisch, GroẞhöfleinONZE WIJNMAKERS UIT LEITHABERG