✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

KREMSTAL

vooruitstrevende landbouw


Het Kremstal ligt in het rivierdal van het riviertje Krems, dat uitkomt in de Donau. Daarnaast is Krems de grootste stad in deze regio. De 2.368 hectare wijngaard in het Kremstal zijn verdeeld in drie verschillende zones: de wijngaarden rondom het historische deel van de stad Krems (genaamd “Stein") die direct aan de Wachau grenzen, vervolgens de eigenlijke Krems-vallei met zijn machtige lössruggen in het oosten, en tenslotte de kleine wijndorpen ten zuiden van de Donau die rond het monumentale klooster Göttweig liggen. Het Kremstal staat bekend om zijn pittige grüner veltliners en elegante, mineraal gedreven rieslings, die zowel in een frisse, klassieke stijl, als ook in meer robuuste reserve-categorie op de markt worden gebracht.


REGIO & WIJN

In de oude (viti-) culturele stad Krems zijn overal verwijzingen naar wijn te zien: historische wijnhuizen, een innovatieve coöperatieve wijnmakerij en een moderne wijnbouwschool.


Geologisch lijkt de bodem van de wijngaarden rondom de stedelijke gebieden van Krems op het westelijk aangrenzende Wachau, met bodems van verweerd oergesteente die ideaal zijn voor Riesling. De wijngaarden ten oosten van de stad zijn heel verschillend. Hier geven uitgestrekte löss-terrassen, niet alleen het landschap een heel bijzondere charme, maar geven ze ook een ietwat rondere, volle stijl van grüner veltliner. Ten zuiden van de Donau liggen de dorpen Furth, Palt, Krustetten, Hollenburg, Oberfucha en Tiefenfucha, bewaakt door de magistrale Göttweig-abdij van de Benedictijner Orde, gesticht in 1072. In dit deel van de wijnstreek zijn veel kleine traditionele wijnproducenten te vinden.


Klimatologisch heeft het Kremstal wat weg van de aangrenzende wijnregio's Wachau en Kamptal. De riviervallei is goed beschermd tegen de koele wind uit het noorden, terwijl de warme luchtstromen van de Pannonische klimaatzone vanuit het oosten goed voelbaar zijn. Zo profiteert de Kremstal - hoewel verder naar het westen dan de Kamptal gelegen - van warmere luchtstromen, waardoor de wijnen over het algemeen heerlijk rijp en aromatisch zijn.


Grüner veltliner en riesling zijn de enige toegestane druivenrassen voor Kremstal DAC. De indeling is ook hier Gebietswein (streekwijn), Ortswein (“dorpswijn”) en Riedenwein (wijn van een wijngaard) en hier kennen we ook de Reserve-categorie. Veel beroemde wijngaarden zoals Pfaffenberg, Kögl, Wachtberg, Sandgrube, Pellingen, Gebling, Spiegel en Steinbühel produceren karakteristieke wijnen.


In Kremstal worden ook aangename wijnen van onder andere weissburgunder en elegante, expressieve rode wijnen gemaakt. Deze krijgen herkomstbenaming "Niederösterreich". Dit klassieke wijnbouwgebied aan de Donau heeft ook veel te bieden op het gebied van wijntoerisme en gastronomie.

Regio1

WIJNGAARD

2.368 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Kremstal DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

grüner veltliner, riesling

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Stein, Krems, Senftenberg

Rohrendorf, Gedersdorf, FurthONZE WIJNMAKERS UIT KREMSTAL