✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

KREMSTAL

vooruitstrevende landbouw


Het Kremstal ligt in het rivierdal van het riviertje Krems, dat uitkomt in de Donau. Daarnaast is Krems de grootste stad in deze regio. De 2.368 hectare wijngaard in het Kremstal zijn verdeeld in drie verschillende zones: de wijngaarden rondom het historische deel van de stad Krems (genaamd “Stein") die direct aan de Wachau grenzen, vervolgens de eigenlijke Krems-vallei met zijn machtige lössruggen in het oosten, en tenslotte de kleine wijndorpen ten zuiden van de Donau die rond het monumentale klooster Göttweig liggen. Het Kremstal staat bekend om zijn pittige Grüner Veltliners en elegante, mineraal gedreven Rieslings, die zowel in een frisse, klassieke stijl, als ook in meer robuuste Reserve-categorie op de markt worden gebracht.


REGIO & WIJN

In de oude (viti-) culturele stad Krems zijn overal verwijzingen naar wijn te zien: historische granges getuigen van zijn grote wijntraditie, die handig in de moderne tijd is gebracht door jonge wijnboeren, een innovatieve coöperatieve wijnmakerij en een moderne wijnbouwschool.


Geologisch verwant aan het westelijk aangrenzende Wachau, overheersen de bodems van verweerd oergesteente die ideaal zijn voor Riesling in de stedelijke gebieden en het omliggende gebied. De wijngaarden ten oosten van de stad zijn heel verschillend. Hier geven uitgestrekte löss-terrassen, zoals die in de wijndorpen Rohrendorf en Gedersdorf, niet alleen het landschap een heel bijzondere charme, maar vormen ze ook een ietwat rondere, volle stijl van Grüner Veltliner. Ten zuiden van de Donau vindt u de gemeenten Furth, Palt, Krustetten, Hollenburg, Oberfucha en Tiefenfucha, bewaakt door de magistrale Göttweig-abdij van de Benedictijner Orde, gesticht in 1072 en wijd en zijd zichtbaar. In dit deel van de wijnstreek dragen veel kleine traditionele wijntavernes bij aan het behoud van het schilderachtige en huiselijke karakter van de Kremstal.


Net als de aangrenzende wijnregio's Wachau en Kamptal bevindt de Kremstal zich in een gebied van klimatologische samenvloeiing en spanning. De fijn bewerkte riviervallei is goed beschermd tegen de koele wind uit het noorden, terwijl de warme luchtstromen van de Pannonische klimaatzone vanuit het oosten goed voelbaar zijn. Zo profiteert de Kremstal - hoewel verder naar het westen dan de Kamptal gelegen - van warmere luchtstromen, waardoor de wijnen over het algemeen vrij rijp en aromatisch zijn.


Bodem en klimaat creëren samen uitstekende omstandigheden voor sappige, verfijnde witte wijnen, vooral die van Grüner Veltliner en Riesling. Deze vormen de basis voor Kremstal DAC - op het niveau van Gebietswein (streekwijn), Ortswein (“dorpswijn”) en Riedenwein (enkele wijngaardwijn), en ook als variant uit de Reserve-categorie kan men duidelijk hun oorsprong proeven. Veel beroemde wijngaarden zoals Pfaffenberg, Kögl, Wachtberg, Sandgrube, Pellingen, Gebling, Spiegel en Steinbühel produceren karakteristieke wijnen.


Weissburgunder en elegante, expressieve rode wijnen vormen een aangename minderheid in de Kremstal, beide uitgebracht onder de oorsprongsbenaming "Niederösterreich". Dit klassieke wijnbouwgebied aan de Donau heeft ook veel te bieden op het gebied van wijntoerisme en gastronomie.

Regio1

WIJNGAARD

2.368 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Kremstal DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

grüner veltliner, riesling

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Stein, Krems, Senftenberg

Rohrendorf, Gedersdorf, FurthONZE WIJNMAKERS UIT KREMSTAL