✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

KAMPTAL

grüner veltliner & riesling, miljoenen jaren jong


Het Kamptal is genoemd naar de rivier Kamp, die door dit gebied stroomt en uitmondt in de Donau. Met 3.907 hectare wijngaard en talrijke internationaal beroemde topwijnboeren, is het Kamptal één van de succesvolste wijnregio’s van Oostenrijk. Cultuur en toerisme spelen daarnaast ook een belangrijke rol in dit gebied. De specialiteiten zijn vooral grüner veltliner en riesling, zowel in lichte en krachtigere stijlen.


REGIO & WIJN

De Kamp is een rivier van ongeveer 150 km lang, die van noord naar zuid stroomt en iets ten oosten van Krems uitmondt in de Donau. Wijnen uit het Kamptal zijn zeer divers, dit heeft te maken met de grote klimatologische en geologische verscheidenheid. Heel bijzonder is de 270 miljoen jaar oude Perm woestijnzandsteen met vulkanische elementen op de Heiligenstein wijngaard. En hoewel de naam Heiligenstein anders doet vermoeden, verwijst de naam eigenlijk naar de "helse" zonneschijn, die zorgt voor een heet, droog microklimaat.


Het Pannonische bekken in het oosten en het koele Waldviertel in het noordwesten zorgen voor een perfect microklimaat in het Kamptal. Na de warme dagen volgen aanzienlijk lagere nachttemperaturen waardoor de wijnen een grote aromatische finesse en een levendige zuurgraad hebben.


Op de steile terrassen van de zuidelijke hellingen, zo steil dat er geen permanente bedekking van löss mogelijk is, staan vooral rieslingstokken aangeplant. Hier komen krachtige, mineraal gedreven en zeer langlevende wijnen vandaan. Wat meer in de richting van de Donau verandert de bodem en zie je meer brede löss- en leem-terrassen waar verfrissende, klassieke maar soms ook behoorlijk robuuste wijnen van grüner veltliner vandaan komen. De klassieke Kamptal DAC Gebiets- en Orts wijnen van riesling en grüner veltliner zijn vaak droge, frisse stijlen met naast concentratie ook verteerbaarheid. De Rieden en Reserve wijnen zijn zeer complex met veel kracht en diepte en duidelijk herleidbaar naar het terroir van waar ze vandaan komen. Wijnen van andere druivenrassen zoals pinot noir, weissburgunder en zweigelt vallen niet onder de Kamptal DAC en worden op de markt gebracht onder de aanduiding “Niederösterreich".

Regio1

WIJNGAARD

3.907 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Kamptal DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

grüner veltliner, riesling

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Langenlois, Zöbinger, Gobelsburg

Kammern, Straß, SchönbergONZE WIJNMAKERS UIT DE KAMPTAL