✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

KAMPTAL

grüner veltliner & riesling, miljoenen jaren jong


Het Kamptal is genoemd naar de rivier Kamp, die door dit gebied stroomt en uitmondt in de Donau. Met 3.907 hectare wijngaard en talrijke internationaal beroemde topwijnboeren, is het Kamptal één van de succesvolste wijnregio’s van Oostenrijk. Cultuur en toerisme spelen daarnaast ook een belangrijke rol in dit gebied. De specialiteiten zijn vooral Grüner Veltliner en Riesling, zowel in lichte en krachtigere stijlen.


REGIO & WIJN

De Kamp is een rivier van ongeveer 150 km lang, die van noord naar zuid stroomt en iets ten oosten van Krems uitmondt in de Donau. In het Kamptal - het Kamp rivierdal - vind je verschillende rotsformaties, variërend van löss en grind tot opvallende kristallen indringers tot rode, veldspaatrijke zandstenen en conglomeraten op de beroemde Heiligenstein. Deze vier soorten gesteenten vormen de basis voor een kleurrijke geologische lappendeken dat zich door de hele regio ontvouwt en getuigt van oeroude zeeën en vurige vulkanen, oer-herpositionering van rivierbeddingen en stof dat tijdens de ijstijden is ingeblazen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de wijnen uit het Kamptal - gekenmerkt door verschillen in expositie, hoogte en bodem - een zeer onderscheidend en individualistisch karakter hebben. Bijzonder is de 270 miljoen jaar oude Perm woestijnzandsteen met vulkanische elementen op de Heiligenstein. En hoewel "heilig" in het Duits "heilig" betekent, verwijst de naam eigenlijk naar de "helse" zonneschijn, die zorgt voor een heet, droog microklimaat.


Op de steile terrassen die zich op de zuidelijke helling van de heuvel verdringen - zo steil dat er geen permanente bedekking van löss mogelijk is - zijn het voornamelijk riesling-wijnstokken die diep wortelen en krachtige, mineraal gedreven en (vooral) extreem langlevende wijnen produceren. In de richting van de Donau veranderen de bodemformaties van de wijngaarden; hier vinden verfrissende en klassieke maar ook zeer robuuste wijnen van grüner veltliner ideale omstandigheden op de brede löss- en leemterrassen. De klassieke Kamptal DAC op de niveaus Gebietswein en Ortswein manifesteert zich in zowel grüner veltliner als riesling als een frisse, droge witte wijn met persoonlijkheid; aangenaam verteerbaar en toch een geconcentreerde structuur. De grote robuuste rieden- en reserve wijnen zijn, met hun rijke karakter en aanzienlijke diepte, onmiskenbare uitingen van hun oorsprong. Bovendien tonen witte en rode wijnen van de pinot-familie en de blauer zweigelt hier hun fijnere aspecten, op de markt gebracht onder de aanduiding "Niederösterreich".


Qua klimaat is de dynamische spanning die ontstaat in het Kamptal tussen het hete, Pannonische bekken in het oosten en het koele Waldviertel in het noordwesten behoorlijk merkbaar, en deze frisse adem is ook in de wijnen voelbaar. Het samenspel tussen de hitte van de dag en de aanzienlijk lagere nachttemperaturen geeft de druiven een grote aromatische finesse en een levendige zuurgraad.


Ook hier is een wijnmuseum, bekend als het Loisium, een populaire, unieke en onderscheidende attractie geworden voor wijntoeristen. Bovengronds biedt het een futuristisch bezoekerscentrum samen met een vinotheek met regionale wijnen, terwijl ondergronds een mystiek geënsceneerde wijnervaring met licht en geluid langs eeuwenoude paden volgt. Naast de stad Langenlois met de bijbehorende gemeenten Schiltern, Gobelsburg, Haindorf en Zöbing, en de belangrijke wijngemeenschap Strass im Strassertal, zijn er tal van kleinere wijndorpen zoals Etsdorf, Hadersdorf, Kammern, Lengenfeld en Schönberg.

Regio1

WIJNGAARD

3.907 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Kamptal DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

grüner veltliner, riesling

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWSTEDEN

Langenlois, Zöbinger, Gobelsburg

Kammern, Straß, SchönbergONZE WIJNMAKERS UIT DE KAMPTAL