✔ op werkdagen voor 11 uur besteld, morgen in huis
gratis verzending vanaf €47,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

CARNUNTUM

historische plekken, karaktervolle rode én witte wijnen


Carnuntum heeft een indrukwekkende geschiedenis die terug gaat tot de tijd van de Romeinen en de Kelten. Het was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior, zo’n 35 kilometer ten oosten van het huidige Wenen. Net zo indrukwekkend als de geschiedenis zijn de wijnen die hier op 906 hectare wijngaard worden geproduceerd. Typisch voor deze regio zijn zowel rode wijnen van Zweigelt en Blaufränkisch, als witte wijnen van Weissburgunder en Grüner Veltliner.

REGIO & WIJN

Deze regio bevindt zich in oostelijke richting van Wenen tot aan de grens met Slowakije. De wijngaarden strekken zich uit ten zuiden van de Donau over drie heuvelachtige landschappen: Leithagebergte, het Arbesthaler heuvelland en de Hainburger bergen. Carnuntum heeft de ideale omstandigheden voor wijnbouw met leem- en lössbodems, evenals enkele zand- en grindachtige wijngaarden.

De combinatie van het Pannonische klimaat met hete zomers en koude winters, de nabijgelegen rivier de Donau en de temperatuur regulerende Neusiedler See zorgt ervoor dat de druiven volledig kunnen rijpen. De jonge generatie wijnbouwers benut dit natuurlijke potentieel volledig en bracht de regio in korte tijd naar uitmuntendheid. Vooral met aantrekkelijke rode wijnen die fruit en elegantie combineren. Modern van stijl, maar toch onderscheidend en toegewijd aan het terroir.

In 2019 kreeg Carnuntum eindelijk de DAC-status en hanteert nu de piramide met drie niveaus van oorsprong: Gebietswein (regionale wijn), Ortswein (wijn uit dorpen) en Riedenwein (wijn uit één wijngaard). zweigelt en blaufränkisch onderscheiden ten opzichte van de andere rode druivenrassen. Cuvées kunnen eenderde van de andere rode Qualtitätswein-druivensoorten bevatten, zoals sankt laurent, cabernet sauvignon of merlot. Carnuntum DAC is ook een consistente bron voor goed gestructureerde en robuuste witte wijnen: chardonnay, weissburgunder en grüner veltliner zijn de aangewezen witte DAC-variëteiten. Net als bij DAC rode wijnen kunnen witte cuvées tot eenderde van andere witte Qualitätswein-druivensoorten bevatten. Alle wijnen die niet in het typische Carnuntum DAC-oorsprongsprofiel vallen worden op de markt gebracht met de oorsprongsbenaming 'Niederösterreich'.

Regio1

WIJNGAARD

906 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Carnuntum DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

zweigelt, blaufränkisch, weissburgunder,

chardonnay, grüner veltliner

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWDORPEN

Góttlesbrunn, Arbesthal, Höflein

Petronell, PrellenkirchenONZE WIJNMAKERS UIT CARNUNTUM