✔ levering binnen 2 werkdagen
gratis verzending vanaf €57,50
elke wijn per fles te bestellen
✔ avond- & weekendleveringen mogelijk

CARNUNTUM

historische plekken, karaktervolle rode én witte wijnen


Carnuntum heeft een indrukwekkende geschiedenis die terug gaat tot de tijd van de Romeinen en de Kelten. Het was ooit de hoofdstad van de Romeinse provincie Pannonia Superior, zo’n 35 kilometer ten oosten van het huidige Wenen. Net zo indrukwekkend als de geschiedenis zijn de wijnen die hier op 906 hectare wijngaard worden geproduceerd. Typisch voor deze regio zijn zowel rode wijnen van zweigelt en blaufränkisch, als witte wijnen van weissburgunder en grüner veltliner.

REGIO & WIJN

Deze regio ligt ten oosten van Wenen en loopt tot aan de grens met Slowakije. De wijngaarden strekken zich uit ten zuiden van de Donau over drie heuvelachtige landschappen: Leithagebergte, het Arbesthaler heuvelland en de Hainburger bergen. In Carnuntum liggen veel wijngaarden op leem- en lössbodems, maar ook zanderige grind ondergrond komt voor.

De combinatie van het Pannonische klimaat met hete zomers en koude winters, de nabijgelegen rivier de Donau en de temperatuur regulerende Neusiedler See zorgt ervoor dat de druiven langzaam maar volledig kunnen rijpen. De jongste generatie wijnmakers hebben de populariteit van de wijnen in Carnumtum in korte tijd zeer laten stijgen, met moderne, toegankelijke, elegante en fruit-gedreven wijnen waarin ook het locale terroir naar voren komt.

In 2019 kreeg Carnuntum eindelijk de DAC-status en hanteert nu de piramide met drie niveaus van oorsprong: Gebietswein (regionale wijn), Ortswein (wijn uit dorpen) en Riedenwein (wijn uit één wijngaard). Zweigelt en blaufränkisch zijn de belangrijkste rode druivenrassen. Blends mogen hooguit tot eenderde van de andere toegestane druivenrassen bevatten, zoals sankt laurent, cabernet sauvignon of merlot. Er worden in Carnuntum DAC echter ook goed gestructureerde en robuuste witte wijnen gemaakt van chardonnay, weissburgunder en grüner veltliner. Net als bij de rode wijnen mogen blends tot eenderde andere druivenrassen bevatten. Wijnen buiten de Carnuntum DAC krijgen als herkomst vermelding ‘Niederösterreich’ op het etiket.

Regio1

WIJNGAARD

906 ha

Regio2

BENAMINGEN VOOR KWALITEITSWIJN

Carnuntum DAC, Niederösterreich

Regio3

VOORNAAMSTE DRUIVENRASSEN

zweigelt, blaufränkisch, weissburgunder,

chardonnay, grüner veltliner

Regio4

BELANGRIJKSTE WIJNBOUWDORPEN

Góttlesbrunn, Arbesthal, Höflein

Petronell, PrellenkirchenONZE WIJNMAKERS UIT CARNUNTUM