The wishlist name can't be left blank

Land van oorsprongHongarije
TypeFamiliebedrijf
Sinds1907
Oppervlakte114 hectare
Productie300.000 flessen per jaar
OenoloogAgnes en Bernadett Dunai
LandbouwConventioneel

Dubicz

Om jaloers op te worden: in de Hongaarse plaats Gyöngyös heeft vrijwel elk pand een eigen wijnkelder. Het is een overblijfsel van de lange geschiedenis van wijn en wijnhandel in dit stadje, dat zo’n 50 kilometer ten oosten van Eger ligt, en de streek eromheen. De Romeinen maakten er al wijn, en ook in de eeuwen daarna werd de productie voortgezet. Tegen die achtergrond runnen moeder en dochter Agnes en Bernadette Dunai hun Dubicz Winery – opgericht in 1906 – in Gyöngyös. Een oud, maar levenslustig familiebedrijf, gespecialiseerd in witte wijn en niet bang voor vernieuwing.

De meer dan 100 hectare wijngaarden van het bedrijf, met namen als Sárhegy, Csepje, Magdalak, Városé en Ilonatelep, liggen in de regio Mátra, op hellingen van het Mátragebergte. Het gebied wordt door de Karpaten afgeschermd van al te heftig weer. Het is er prachtig; heel groen, met wijngaarden die worden afgewisseld door stukken bos. De bodem bestaat er uit een mengsel van vulkanische grond en rijke bruine aarde, wat de druiven een bijzondere smaakmix en rijkdom meegeeft.

Agnes en Bernadette Dunai vinden het hun taak de traditie van het bedrijf en de streek geen geweld aan te doen, maar zien nieuwe kennis en technieken als onmisbaar hulpmiddel. Ze zijn daarom niet alleen gespitst op door en door gezonde druiven en wijngaarden, maar hebben ook de kelder uitgerust met de beste apparatuur en nieuwste technologie. De vollere, meer gestructureerde wijnen gisten en rijpen op hout, terwijl de lichte, frisse wijnen op roestvrij staal worden gemaakt, waar geen zuurstof bij komt.

Dubicz Winery investeert continu in druivenaanplant van hoge kwaliteit. De druivenrassen die zich hier het best thuis voelen, zijn vaak de oorspronkelijke Hongaarse rassen. De witte israi olivér bijvoorbeeld. Van oorsprong een tafeldruif, die echter veel beter tot zijn recht bleek te komen als wijndruif. Wijnmaker Tamás Barta maakt er een heel spannende, aromatische wijn die knettert van de energie, met levendig fris fruit, een heerlijk bittertje en een opwekkend vleugje ziltheid.